Rubrieken

zaterdag 21 juni 2014

Gegelatineerde Maca: Wat? Hoe? Waarom? Smoothie

Als grootverbruikers van superfoods die we elke ochtend royaal toevoegen aan onze groene smoothies zijn we bijzonder blij met de nieuwere versie op de markt nl. gegelatineerde maca.

De 3 soorten Maca: rood,zwart en geel
Maca, een wortel uit Peru, heeft heel wat positieve eigenschappen die het verouderende lichaam prima ondersteuning geeft. Maca wordt in Peru zeer veel gegeten, het behoort daar tot de dagelijkse maaltijd, maar voor ons Westerlingen ligt het wat moeilijker om maca te consumeren. Wij moeten het aankopen via de winkel in poedervorm of capsulen en de prijs is ook niet min. Maar maca is een prachtig product en wij gebruiken het zelf heel graag . Hoewel het aan te raden is voldoende af te wisselen met ander superfoods en periodes zonder maca in te lassen zoals 2 weken innemen en 1 week stoppen of bijvoorbeeld 5 dagen maca - 2 dagen niet. Op die manier ontstaat er geen gewenning door het lichaam en blijft de maca effectief.

De voordelen van gegelatineerde maca over rauwe maca zijn o.a. :
1. Het wordt beter geabsorbeerd door de darmen, dus geen overprikkeling en ongemakken zoals winderigheid meer
2. Het heeft geen goitrogeen effect zoals rauwe maca, dus wie een gevoelige schildklier heeft doet er goed aan deze vorm te gebruiken
3. Het is geconcentreerder dan rauwe maca dus je hebt er minder van nodig
4. Het ruikt en smaakt anders, het heeft een zachte nootachtige smaak, lekker! Terwijl rauwe maca vrij 'grof en aards' smaakt
5. Het lost gemakkelijker op in vloeistof dan rauwe maca
5. Het heeft een zeer opwekkend effect vergelijkbaar met koffie maar dan zonder de cafeine, maar doet rauwe maca ook maar iets intenser
6. Het heeft een libidoverhogend effect maar zonder de rauwheid van rauwe maca, liefdevoller dus :)

Waarom innemen?

Algemeen heeft zowel rauwe als g-maca een hormoonbalanserend effect, verbeterd het geheugen, heeft een anti-depressief effect, vermindert de glucosespiegel dus goed bij diabetes, verhoogd de spermakwaliteit (in het bijzonder de zwarte maca = meest zeldzame en dure), aangezien maca barstensvol zit met calcium is het zeer goed om de botdensiteit te verbeteren, dus uitstekend bij osteoporose, goed bij PMS klachten en menopauze problemen, uitstekend idee om maca in te nemen als je zwanger wil worden en voor iedereen die verouderingsverschijnselen/-klachten krijgt.

Hoe innemen?

Ik gebruik deze g-maca vorm nu als een lekker drankje tussendoor, een beetje zoals een koffie dus.
Elke vloeistof is bruikbaar, maar ik vind het erg lekker met rijst-of amandelmelk met 1 theelepel g-maca
Je kan met gemak tot 2 theelepels (en zelfs meer) per dag innemen.

Opbouwen

Het is het beste om maca rustig aan op te bouwen tenzij je in blakende gezondheid bent. Omdat het je hormonaal systeem beinvloedt is het verstandig om te starten met een 1/2 theelepel en rustig aan op te bouwen tot 2 theelepels of meer. Luister naar je lichaam, het moet prettig blijven aanvoelen. En zoals gezegd roteren met andere superfoods en rustpauzes inlassen.

Je kan het in zowat alles toevoegen, in je maaltijd, smoothie, soep, yoghurt, gebak, pannenkoeken, thee, en met gewoon water, warm of koud.
Iets minder in fruitsap omdat het wat op de darmen kan werken, maar dus wel mogelijk.
Zeker lekker dus in 'melk' en choco'melk' en zelfs in je koffie voor diegenen die het drinken, het geeft een nootachtige smaak.
mijn warme kop rijstmelk met 1 theelepel g-maca,mmmmmm
Wanneer innemen?
Je kan het innemen op gelijk wel moment van de dag, zonder of met voedsel, maar beter niet voor het naar bed gaan omdat het je mogelijks wakker kan houden wegens zijn actief makend karakter.

Info:

  • Er zijn 3 soorten Maca: rood, zwart en geel. De zwarte is het meest zeldzaam, bevat de hoogste concentratie voedingsstoffen en is daarom ook de duurste. Maar zeker aan te raden voor mannen die hun spermakwaliteit willen verbeteren! Gevolgd door de rode maca en dan de gele die het meest verkocht wordt.
  • Wij hebben een mix van de 3 soorten:
    Onze g-maca
  • De gegelatineerde vorm is iets prijziger dan de rauwe maca maar absoluut de moeite waard. Je moet er tenslotte ook minder van gebruiken om een zelfde effect te verkrijgen.
  • Bij het gelatineren wordt het zetmeel verwijderd uit de maca zodat het beter verteerbaar wordt en zodat de reststof, vnl de mineralen zeer geconcentreerd wordt, vandaar dat je er minder van moet gebruiken.


Stevige Smoothie tip: de verhoudingen zijn flexibel, afhankelijk van je smaak en voorkeur
  1. 1 kop 'melk' (rijst, amandel, hazelnoot,...)
  2. 1/4 kop kokosmelk of kokoscreme als je het wat dikker wil
  3. 1 (bevroren) banaan, bevroren maakt het dikker en kouder
  4. 1/2 eetlepel maca poeder, je kan tot 1 eetlepel gaan als je wat gewend bent aan maca
  5. 1 eetlepel pindakaas of amandelpasta of notenpasta (optioneel)
  6. 2 grote dadels of ander zoetmiddel (optioneel) > ik doe het zelf zonder extra zoetmiddel
  7. 1/2 theelepel kaneel
  8. 1/2 theelepel vanille extract (optioneel)
Alles in de blender en mixen

1 opmerking:

  1. Ik vind je advies en uitleg over voedsel zeer leerrijk. Van maca had ik nog nooit gehoord maar ga dat eens proberen :-)

    BeantwoordenVerwijderen